Site realizat cu finantare in cadrul POSCCE 2007-2013, proiect: IMBUNATATIREA CALITATII LUCRARILOR SI SERVICIILOR DE CONSULTANTA FINANCIARA - COD SMIS - 43833

S-a modificat Codul Muncii din 07 august 2017


Incepand cu 7 august 2017, Legea 53/2003 - Codul Muncii a fost modificat ca urmare a OUG 53/2017 (coincidenta de numar), publicata in MO nr.644/07.08.2017.

 

Prin aceasta ordonanta au avut loc modificari esentiale, una din motivari fiind "stimularea crearii de noi locuri de munca". Nu stim cum poate avea loc o stimulare a cresterii numarului de angajati in conditiile in care apar conditii de angajare mai restrictive si mentinerea, chiar si cresterea, taxelor pe munca.

Una din modificari se refera la definirea "muncii nedeclarate":

- primirea la munca fara incheierea contractului individual de munca (CIM) si transmiterea raportului de munca in registrul general de evidenta a salariatilor (REVISAL) cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii. Cu alte cuvinte, inainte de a incepe munca, trebuie sa incheiati CIM si sa raportati la ITM.

- primirea la munca a unui salariat care are CIM suspendat sau in afara orelor de program stabilit in cadrul CIM-lor cu timp partial.

Pentru incalcarea acestor reguli, amenda este de 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata, cu exceptia CIM-lor cu timp partial unde amenda este 10.000 lei. Cu alte cuvinte, daca ai primit la munca o persoana si nu ai incheiat CIM si transmis la ITM conform legii sau un salariat cu CIM suspendat este la servici, platesti o amenda de 20.000 lei pentru fiecare salariat aflat intruna din situatiile prezentate. In schimb, daca ai un salariat cu norma partiala de munca (2 ore/zi de exemplu) si in CIM ai prevazut ca programul sau de lucru este zilnic, de luni pana vineri, de la orele 10 la 12 si vine ITM si-l prinde pe salariat la munca la orele 14.30 platesti o amenda de 10.000 lei.

Mai nou, daca angajatorul nu are o copie a CIM la locul de munca, plateste o amenda de 10.000 lei (inainte era obligativitatea aceasta dar nu exista amenda pentru neindeplinire).

 

Orice modificare a CIM-lui se face prin actul aditional care, mai nou, se inregistreaza si se transmite la ITM (prin REVISAL) cel tarziu in ziua anterioara interventiei modificarii. Pana acum, orice act aditional se inregistra si transmitea cel tarziu in a 20-a zi lucratoare de la modificare.

Ca sanctiune suplimentara pentru incalcarea prevederilor prezentate mai sus, se sisteaza activitatea angajatorului (practic se inchide firma) pana la plata amenzilor mari stabilite si pana la remedierea deficientelor constatate.

In concluzie, daca nu inregistrati CIM-le sau modificarile la ele cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii sau modificarii, riscati in afara de amenzile mari si inchiderea firmei pe o perioada nedefinita.

Exp.ctb. Sorin BRANCIOG

 

Despre noi

    Societatea TOPHAM ACCOUNTANT & AUDIT 96 S.R.L.,  a fost infiintata in 1996 cu capital privat roman 100%, avand initial activitate de intermedieri in transport marfa si comert cu amanuntul. In 1999 societatea isi schimba actionariatul fiind preluata de doi tineri intrepri

Citeste mai mult