Site realizat cu finantare in cadrul POSCCE 2007-2013, proiect: IMBUNATATIREA CALITATII LUCRARILOR SI SERVICIILOR DE CONSULTANTA FINANCIARA - COD SMIS - 43833

Noutati 2016 (1) - Impozitarea microintreprinderilor


Incepand cu 06.12.2015, societatea de expertiza contabila si audit, TOPHAM ACCOUNTANT AUDIT 96 SRL, va aduce la cunostinta ultimele nouati fiscale valabile cu 2016

Impozitul pe venitul microintreprinderilor

Incepand cu ianuarie 2016, impozitul pe venitul microintreprinderilor va fi diferit in functie de numarul de angajati si se va tine cont si de anul infiintarii intreprinderii.

Pentru microintreprinderile infiintate inainte de 2016, impozitul va fi:

a) 1% pentru microintreprinderile care au peste 2 salariati, inclusiv;

b) 2% pentru microintreprinderile care au un salariat;

c) 3%, pentru microintreprinderile care nu au salariati. 

Pentru cele infiintate dupa 01.01.2016, sistemul de impozitare va fi astfel:

Microintreprinderile infiintate dupa aceasta data care indeplinesc conditiile :

 au cel putin un salariat

 sunt constituite pe o durata mai mare de 48 de luni

 actionarii/asociatii lor nu au detinut titluri de participare la alte persoane juridice

beneficiaza de o cota de impozitare este 1% pentru primele 24 de luni de la data inregistrarii persoanei juridice romane.

Cota de impozitare se aplica pana la sfarsitul trimestrului in care se incheie perioada de 24 de luni. 

Conditia privitoare la salariat se considera indeplinita daca angajarea se efectueaza in termen de 60 de zile inclusiv de la data inregistrarii persoanei juridice respective. Un salariat este persoana angajata cu contract individual de munca cu norma intreaga, insa se accepta si cazurile in care microintrepriderile :

a) au persoane angajate cu contract individual de munca cu timp partial daca fractiunile de norma prevazute in acestea, insumate, reprezinta echivalentul unei norme intregi;

b) au incheiate contracte de administrare sau mandat, potrivit legii, in cazul in care remuneratia acestora este cel putin la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata. 

Plafon nou de impozitare - 100.000 euro

Daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 100.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanta si management in veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta datoreaza impozit pe profit, incepand cu trimestrul in care s-a depasit oricare dintre aceste limite. Pana la 31.12.2015 limita este de 65.000 euro.

Noutatea este ca trecerea la profit incepe cu trimestrul in care s-au depasit limitele, si nu cu inceputul anului, asa cum a fost pana la 31.12.2015. 

VA URMA...

 

 

Despre noi

    Societatea TOPHAM ACCOUNTANT & AUDIT 96 S.R.L.,  a fost infiintata in 1996 cu capital privat roman 100%, avand initial activitate de intermedieri in transport marfa si comert cu amanuntul. In 1999 societatea isi schimba actionariatul fiind preluata de doi tineri intrepri

Citeste mai mult