Site realizat cu finantare in cadrul POSCCE 2007-2013, proiect: IMBUNATATIREA CALITATII LUCRARILOR SI SERVICIILOR DE CONSULTANTA FINANCIARA - COD SMIS - 43833

De la 1 august, contributiile de asigurari sociale se maresc pentru cei care realizeaza venituri mai mici de 1450 lei


De la 01 august 2017, conform OG 4/2017, art. I, angajatorii vor plati pentru angajatii cu contracte de munca care realizeaza venituri sub 1450 lei contributiile la bugetul asigurarilor sociale (CAS-15.8%) si la bugetul asigurarilor sociale de sanatate (CASS-5.2%) la nivelul salariului minim pe economie, respectiv la 1450 lei, adica 229 lei la CAS si 75 lei la CASS.

Cu alte cuvinte, s-a introdus contributia minima la asigurarile sociale de 229 lei, respectiv 75 lei.

Sunt si exceptii, ca intotdeauna, si anume:

  1. realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii in baza a 2 sau mai multe contracte de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul minim brut pe tara;
  2.  sunt elevi sau studenti, cu varsta pana la 26 de ani, aflati intr-o forma de scolarizare;
  3. au calitatea de pensionari pentru limita de varsta in sistemul public de pensii, cu exceptia pensionarilor pentru limita de varsta care beneficiaza de pensii de serviciu in baza unor legi speciale, precum si a celor care cumuleaza pensia pentru limita de varsta din sistemul public de pensii cu pensia stabilita in unul din sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii;
  4.  sunt ucenici, potrivit legii, in varsta de pana la 18 de ani;
  5. sunt persoane cu dizabilitati carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi.

In cazul primei exceptii de mai sus, procedura de aplicare urmeaza sa fie aprobata in perioada urmatoare prin Ordin al ministrului finantelor publice.

Avem niste intrebari retorice la care probabil vom primi raspunsuri mai tarziu, cum ar fi:

Chiar suntem curiosi cum se poate verifica si demonstra ca realizezi veniturile respective si, mai ales, care ar fi procedura.

O alta problema este atunci cand o persoana (femeie de servici la blocuri, de exemplu) are 2-3 contracte care cumulat nu depasesc suma de 1450 lei, toti angajatorii vor plati contributia minima???

In cazul in care o persoana are contract cu norma intreaga cu salariul minim de 1450 lei si, din motive personale, lucreaza mai putin (are concediu fara plata, absente etc), angajatorul plateste contributia minima?

In orice caz, exista riscul ca efectul acestor prevederi sa fie unul de bumerang, in sensul ca multe contracte de munca cu timp partial vor fi inchise si ca atare, in loc sa se adune bani la buget, incasarile vor scadea. Vom reveni pe acest subiect in mod sigur!

 

Despre noi

    Societatea TOPHAM ACCOUNTANT & AUDIT 96 S.R.L.,  a fost infiintata in 1996 cu capital privat roman 100%, avand initial activitate de intermedieri in transport marfa si comert cu amanuntul. In 1999 societatea isi schimba actionariatul fiind preluata de doi tineri intrepri

Citeste mai mult