Anul Nou cu noutati vine!!! De la Codul Fiscal.
Asa cum era de asteptat la fiecare final de an, au aparut sau vor aparea modificari legislative fiscale si contabile valabile cam pentru toata lumea, incepand cu noul an, 2017 ce vine foarte curand. Va prezentam cu cat mai putini termeni tehnici ceea ce va asteapta anul urmator:
1. Pentru cei care au sau au avut ghinionul sa fie declarati inactivi de catre ANAF din varii motive (gen expirare sediu sau mandat administrator) si li s-au anulat codul TVA, din 2017, daca indeplinesc conditiile sa se reactiveze, au dreptul sa-si deduca cheltuielile si TVA dupa primirea codului de inregistrare in scopuri de TVA aferente perioadei cand codul de TVA a fost anulat, dar dupa ce isi recapata codul.
2. O veste buna este faptul ca s-a abrogat alineatul din Codul Fiscal care prevedea ca scutirea de impozit pentru profitul reinvestit in echipamente sa se aplice pana in 31.12.2016. Practic, profitul investit in echipamente tehnologice, calculatoare electronice si echipamente periferice, masini si aparate de casa, de control si de facturare, in programe informatice, precum si pentru dreptul de utilizare a programelor informatice, produse si/sau achizitionate, inclusiv in baza contractelor de leasing financiar, si puse in functiune, folosite in scopul desfasurarii activitatii economice, este scutit de impozit. Activele corporale pentru care se aplica scutirea de impozit sunt cele prevazute in subgrupa 2.1, respectiv in clasa 2.2.9 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin hotarare a Guvernului. Am subliniat aspectul legat de dreptul de utilizare a programelor informatice ca fiind noutatea care face vestea si mai buna. Pana acum doar profitul investit in realizarea de programe informatice specifice fiecaruia era scutit si nu licentele, cum ar fi cele de CIEL. Din 2017 si acestea din urma reprezinta investitii.
3. Cea mai tare noutate care sper sa schimbe in sens bun sistemul de invatamant este aceea ca sunt cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal cheltuielile efectuate pentru organizarea si desfasurarea invatamantului profesional si tehnic, potrivit reglementarilor legale din domeniul educatiei nationale. Da, ati citit bine. Pana acum, firmele mari, producatoare de bunuri si nu numai, nu puteau subventiona cheltuielile cu infiintarea de scoli profesionale (scoli disparute de ceva vreme din sistemul de invatamant de stat). Asa ca din 2017 ar fi o treaba buna reinfiintarea invatamantului profesional, pe meseii, in functie de cererea pietii muncii. Si mijloacele fixe folosite in cadrul acestui sistem de invatamant vor putea fi amortizate fiscal (adica deduse cheltuielile cu amortizarea lor).
4. Dupa cum probabil stiti, orice firma nou-infiintata este obligatoriu platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor (1-3% pe venituri) pana depaseste plafonul de 100.000 euro intr-un an. De atunci devine platitoare de impozit pe profit. Dar cum exista si exceptii, firmele nou-infiitate care aveau capital social subscris minim de 25.000 euro puteau opta pentru impozit pe profit, decizia fiind definitiva atata timp cat se pastreaza capitalul social la acest plafon. Insa din 2017 plafonul de 25.000 euro scade la 45.000 lei. In plus, firmele care aveau capitalul social de 25.000 euro pot sa-si-l reduca la nivelul de 45.000 lei fara afectarea optiunii de platitor de impozit pe profit. Totodata, firmele deja infiintate pana in 2016 inclusiv cu capitalul social mai mare sau egal cu 45.000 lei pot opta din 2017 la impozitul pe profit.
5. In completarea punctului 3 adaugam faptul ca nu sunt considerate venituri impozabile in intelesul impozitului pe venit realizat de persoana fizica: bursele, premiile si alte drepturi sub forma de cazare, masa, transport, echipamente de lucru/protectie si altele asemenea primite de elevi pe parcursul invatamantului profesional si tehnic, potrivit reglementarilor legale din domeniul educatiei nationale.
6. Deducerile prevazute la punctul 3 pot fi aplicate si PFA-lor sau a celor care desfasoara profesii liberale.
7. Platitorii de salarii si de venituri asimilate salariilor au obligatia sa completeze si sa depuna Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate pentru fiecare beneficiar de venit, pana la termenul de plata a impozitului, inclusiv. Pana acum prevederea era pentru toti platitorii de venituri catre persoanele fizice.
8. Din 2017 nu se mai depune formularul 205 de catre platitorii de venituri din salarii si asimilate salariilor, din valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate intelectuala, din pensii, din arendare, precum si a persoanelor juridice care au obligatia calcularii, retinerii si platii impozitului datorat de persoana fizica potrivit art. 125 alin. (8) si (9) din CF (asocierea intre o persoana juridica si una fizica, asociere care nu are personalitate juridica), care au obligatia depunerii Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate pentru fiecare beneficiar de venit (D112).
9. Din punct de vedere a TVA s-a introdus un regim special pentru agricultori. Vom dezbate acest subiect mai pe larg in viitor.
10. Registrul operatorilor intracomunitari va disparea din 2017 prin abrogarea articolului 329 din CF. Practic, cei care fac achizitii sau livrari in spatiul UE nu mai sunt obligati sa se inscrie in Registrul Operatorilor Intracomunitari (era doar o formalitate care punea pe drumuri contribuabilii fara un efect).
11. Sa nu uitam de faptul ca de la 01 ianuarie 2017, cota standard de TVA este de 19%, scazand de la 20% cat a fost in 2016.
12. Totodata, orice venit realizat de o persoana fizica, indiferent de sursa, reprezinta baza impozabila pentru calculul cotei de 5.5% a contributiei la asigurarile sociale de sanatate. Cu alte cuvinte, de exemplu, veniturile din dividende, incepand cu 1 ianuarie 2017, pe langa 5% impozit se va adauga 5.5% CASS.
Va doresc sa aveti un an nou prosper si fara dureri de cap.
Expert Contabil SORIN BRANCIOG
Despre noi
Societatea TOPHAM ACCOUNTANT & AUDIT 96 S.R.L., a fost infiintata in 1996 cu capital privat roman 100%, avand initial activitate de intermedieri in transport marfa si comert cu amanuntul. In 1999 societatea isi schimba actionariatul fiind preluata de doi tineri intrepri
Citeste mai multUltimele stiri
- Jun 11, 2020
Idemnizatii de sprijin pentru salariati dupa 01 iunie 2020
- Jun 11, 2020
Restructura obligatiilor fiscale in 2020
- Sep 4, 2017
Exemple practice privind plata TVA din 2018
www.topham.ro
Adresa: Bucuresti, Str.Maguricea, nr.25 bl.8J ap.23 Sector 1
Email: sorindanielb@hotmail.com